Szybkowar na indukcję – zalety, parametry i wskazówki przed zakupem

image

Wśród urządzeń kuchennych jednym z najbardziej przydatnych jest szybkowar na indukcje, dzięki któremu można przygotować ogromną liczbę zdrowych i niskokalorycznych potraw.

Czym jest szybkowar?

Szybkowar to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne przeznaczone do automatycznego gotowania. Aby ugotować potrawę, wystarczy włożyć składniki do miski, wybrać żądany tryb i poczekać na charakterystyczny sygnał dźwiękowy, który poinformuje, że danie jest gotowe. Dzięki dużej liczbie funkcji multicooker jest w stanie zastąpić wiele ważnych sprzętów kuchennych: piekarnik, kuchenkę mikrofalową, podwójny bojler, wypiekacz do chleba i inne.

Zalety

Szybkowar może znacznie ułatwić życie w określonych warunkach. Na przykład, jeśli często spóźniasz się w pracy lub nie lubisz gotować. W takim przypadku zrobi wszystko za ciebie, uwalniając cię od konieczności gotowania. Nie musisz śledzić procesu gotowania. Wystarczy włożyć jedzenie, wybrać żądany tryb lub ręcznie wprowadzić czas / temperaturę i wcisnąć przycisk start. Po ustawionym czasie potrawa będzie gotowa. Jednak dotyczy to tylko prostych potraw z liniowym procesem gotowania, na przykład owsianki, gulaszu, pilawu. Bardziej złożone przygotowywane są etapami, więc będą wymagały Twojej uwagi. Zaoszczędzisz dużo czasu. Możesz w nim nie tylko gotować, ale także odgrzewać jedzenie. Dodatkowo można gotować 2 dania jednocześnie, np. W bocznym naczyniu w misce, a kotlety w koszu do gotowania na parze. Dzięki funkcji opóźnionego startu. Można go zaprogramować na określony czas w ciągu 24 godzin. Na przykład przygotuje pilaw, abyś wrócił z pracy do domu lub płatki owsiane, zanim się obudzisz. Powłoka nieprzywierająca na misce pozwala na gotowanie bez dodatku oleju, co zmniejszy kaloryczność potraw i sprawi, że będą zdrowsze.

Co możemy w nim ugotować?

Liczba potraw, które można ugotować w multicookerze, zależy od wbudowanych trybów. Im więcej, tym bardziej zróżnicowana będzie dieta. Standardowa funkcjonalność każdego multicookera wystarcza do przygotowania zup, dodatków, dań głównych i ciast. Utrzymuje temperaturę wrzenia przez długi czas, co nadaje się do przygotowywania płynnych potraw, takich jak zupy i płatki mleczne. Możliwe jest gotowanie na wolnym ogniu w niższych temperaturach, co jest odpowiednie do duszenia warzyw, mięsa, gotowania galaretowatego mięsa lub pieczonego mleka. Nadaje się do pieczenia mięsa, kotletów, wypieku chleba i ciast. Przygotowanie potraw odbywa się w specjalnym pojemniku, który umieszcza się nad parą, w temperaturze nie przekraczającej 10 stopni. W tym trybie można gotować jajka, ryby, mięso, kotlety i warzywa, a także odgrzewać drugie dania. Oprócz głównych programów istnieją dodatkowe, dzięki którym gotowanie jest jeszcze wygodniejsze i szybsze:

• Funkcja utrzymania temperatury - pozwala na utrzymanie temperatury potrawy przez kilka godzin.

• Funkcja opóźnionego startu - multicooker przygotuje obiad na twój przyjazd z pracy.

• Funkcja zdalnego sterowania - umożliwia sterowanie procesem gotowania za pomocą smartfona.

• Funkcja „Multipovar” zapewnia sterowanie ręczne, dzięki któremu można gotować potrawy, ustawiając własną temperaturę i czas gotowania.