Rozmrażanie lodówki. Poradnik krok po kroku

image

Każda gospodyni wie, że lodówka, jak każdy sprzęt AGD, wymaga pielęgnacji. Jednak oprócz zwykłej pielęgnacji lodówka wymaga również okresowego rozmrażania. Proces ten nie tylko oszczędza energię elektryczną ( skorupa lodowa wymusza pracę sprężarki w trybie rozszerzonym), ale także zapewnia długą i niezawodną pracę lodówki. Jeśli twoja lodówka ma system No Frost, masz szczęście – musisz rozmrażać ją tylko 1-2 razy w roku. Jeśli lodówka ma starszą konstrukcję, procedurę tę należy wykonywać co najmniej 1-2 razy w miesiącu.

Przewodnik krok po kroku dotyczący rozmrażania lodówki

Krok 1. Ustaw temperaturę lodówki na 0 stopni, po czym można ją odłączyć od sieci.

Krok 2. Wyjmij wszystkie produkty spożywcze z lodówki. Staraj się rozmrażać, gdy półki nie pękają od różnych produktów spożywczych. Jeśli rozmrażanie nastąpi w okresie gorącym, można umieścić hermetycznie zamkniętą żywność w dużej misce z zimną wodą lub lodem - zmniejszy to ryzyko zepsucia się produktów.

Krok 3. Bardzo ważne jest, aby nie zamieniać odszraniania lodówki w powódź. Jeśli konstrukcja lodówki nie przewiduje zbiornika do zbierania stopionej cieczy, pod lodówkę należy umieścić ręczniki lub chłonną szmatkę, a na dolnej półce umieścić paletę.

Krok 4. Teraz czekamy na rozmrożenie lodówki. W zależności od grubości lodu naturalny proces topnienia powłoki lodowej może trwać od 3 do 10 godzin. Możemy jednak go przyśpieszyć.

Krok 5. Po zakończeniu rozmrażania dokładnie umyj wnętrze lodówki. Można to zrobić za pomocą specjalnych detergentów lub zwykłych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni - sodę, cytrynę lub ocet. Gdy lodówka będzie lśniła, należy ją wytrzeć do sucha, a dopiero potem włączyć i napełnić jedzeniem. Jeśli po umyciu pozostanie wilgoć, skorupa lodowa pojawi się znacznie szybciej.

Jak przyspieszyć proces rozmrażania

Nie zawsze jest czas, aby czekać, aż skorupa lodowa raczy się naturalnie stopić. Czasami zajmuje to do 8-10 godzin. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa nie należy umieszczać grzejnika elektrycznego, ale możesz wpłynąć na szybkość topnienia. Oto kilka metod, które są bezpieczne dla ciebie i twojej lodówki.

Metoda 1. Będziesz potrzebować zwykłej gumowej poduszki grzewczej. Należy ją napełnić gorącą wodą i umieścić w zamrażarce. Ciepło emanujące z poduszki grzewczej będzie wrażliwie wpływać na grubość lodu. Aby przyspieszyć rozmrażanie, możesz użyć rondla (chochla, miska - wszystko, tylko nie szklana) z samą wrzącą wodą. W tym celu pojemnik należy unieść na deskę, tak aby gorące dno naczynia nie stykało się z dnem płaszcza i zamrażarki. Ważne jest również, aby patelnia była przykryta pokrywką - gorąca para, topiąca się skorupa lodu na „suficie” zamrażarki, może uszkodzić lodówkę.

Napełnij butelkę bardzo ciepłą wodą (jeśli butelka z rozpylaczem jest plastikowa, wrząca woda może ją zdeformować) i zacznij spryskiwać nią ściany komory. Wadą tej metody jest to, że później będziesz musiał pozbyć się większej ilości wody z zamrażarki.

Alternatywnie możesz użyć specjalnych produktów gospodarstwa domowego, które są przeznaczone do rozmrażania. Istnieją specjalne spraye do rozmrażania, które nie tylko pomogą ci szybciej pozbyć się lodowej skorupy, ale także zadbają o czystość powierzchni, dezynfekcję i przyjemny zapach wewnątrz lodówki.