Każda gospodyni wie, że lodówka, jak każdy sprzęt AGD, wymaga pielęgnacji. Jednak oprócz zwykłej pielęgnacji lodówka wymaga również okresowego rozmrażania. Proces ten nie tylko oszczędza energię elektryczną ( skorupa lodowa wymusza pracę sprężarki w trybie rozszerzonym), ale także zapewnia długą i niezawodną pracę lodówki. Jeśli twoja lodówka ma system No Frost, masz szczęście – musisz rozmrażać ją tylko 1-2 razy w roku. Jeśli lodówka ma starszą konstrukcję, procedurę tę należy wykonywać co najmniej 1-2 razy w miesiącu.
Krok 1. Ustaw temperaturę lodówki na 0 stopni, po czym można ją odłączyć od sieci.
Krok 2. Wyjmij wszystkie produkty spożywcze z lodówki. Staraj się rozmrażać, gdy półki nie pękają od różnych produktów spożywczych. Jeśli rozmrażanie nastąpi w okresie gorącym, można umieścić hermetycznie zamkniętą żywność w dużej misce z zimną wodą lub lodem - zmniejszy to ryzyko zepsucia się produktów.
Krok 3. Bardzo ważne jest, aby nie zamieniać odszraniania lodówki w powódź. Jeśli konstrukcja lodówki nie przewiduje zbiornika do zbierania stopionej cieczy, pod lodówkę należy umieścić ręczniki lub chłonną szmatkę, a na dolnej półce umieścić paletę.
Krok 4. Teraz czekamy na rozmrożenie lodówki. W zależności od grubości lodu naturalny proces topnienia powłoki lodowej może trwać od 3 do 10 godzin. Możemy jednak go przyśpieszyć.
Krok 5. Po zakończeniu rozmrażania dokładnie umyj wnętrze lodówki. Można to zrobić za pomocą specjalnych detergentów lub zwykłych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni - sodę, cytrynę lub ocet. Gdy lodówka będzie lśniła, należy ją wytrzeć do sucha, a dopiero potem włączyć i napełnić jedzeniem. Jeśli po umyciu pozostanie wilgoć, skorupa lodowa pojawi się znacznie szybciej.
Nie zawsze jest czas, aby czekać, aż skorupa lodowa raczy się naturalnie stopić. Czasami zajmuje to do 8-10 godzin. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa nie należy umieszczać grzejnika elektrycznego, ale możesz wpłynąć na szybkość topnienia. Oto kilka metod, które są bezpieczne dla ciebie i twojej lodówki.
Metoda 1. Będziesz potrzebować zwykłej gumowej poduszki grzewczej. Należy ją napełnić gorącą wodą i umieścić w zamrażarce. Ciepło emanujące z poduszki grzewczej będzie wrażliwie wpływać na grubość lodu. Aby przyspieszyć rozmrażanie, możesz użyć rondla (chochla, miska - wszystko, tylko nie szklana) z samą wrzącą wodą. W tym celu pojemnik należy unieść na deskę, tak aby gorące dno naczynia nie stykało się z dnem płaszcza i zamrażarki. Ważne jest również, aby patelnia była przykryta pokrywką - gorąca para, topiąca się skorupa lodu na „suficie” zamrażarki, może uszkodzić lodówkę.
Napełnij butelkę bardzo ciepłą wodą (jeśli butelka z rozpylaczem jest plastikowa, wrząca woda może ją zdeformować) i zacznij spryskiwać nią ściany komory. Wadą tej metody jest to, że później będziesz musiał pozbyć się większej ilości wody z zamrażarki.
Alternatywnie możesz użyć specjalnych produktów gospodarstwa domowego, które są przeznaczone do rozmrażania. Istnieją specjalne spraye do rozmrażania, które nie tylko pomogą ci szybciej pozbyć się lodowej skorupy, ale także zadbają o czystość powierzchni, dezynfekcję i przyjemny zapach wewnątrz lodówki.