Jakie garnki kupić? Wskazówki i porady

image

Wydaje się, że liczba marek naczyń kuchennych rośnie każdego dnia, a oferta garnków i patelni jest ogromna dzięki różnym materiałom, od stali nierdzewnej, żeliwa, aluminium i miedzi. Mając to wszystko na uwadze, w jaki sposób ostatecznie decydujesz się na wybór odpowiedniego rodzaju naczynia, nie przekraczając swojego budżetu? Odpowiedź brzmi: musisz dokładnie wiedzieć, czego chcesz, zanim kupisz.

Na co zwrócić uwagę kupując naczynia kuchenne?

Przewodność cieplna - niektóre metale są lepszymi przewodnikami ciepła niż inne. Na przykład miedź jest szczególnie dobrym przewodnikiem ciepła, podczas gdy stal nierdzewna nie. W odniesieniu do naczyń oznacza to, że im lepsza przewodność cieplna, tym lepsze i bardziej równomiernie ugotowane potrawy. Oznacza to również, że po zwiększeniu lub zmniejszeniu grzania naczynia miedziane będą reagować znacznie szybciej na zmianę temperatury niż naczynia ze stali nierdzewnej.

Cena - kwota, jaką zapłacisz za swoje naczynia kuchenne, najprawdopodobniej będzie decydującym czynnikiem w ostatecznym zakupie. Podstawową zasadą w przypadku naczyń kuchennych jest kupowanie tego, co najlepsze, na jakie cię stać.

Trwałość - niektóre rodzaje naczyń zachowują dobry wygląd i będą trwać dłużej niż inne. Pod tym względem stal nierdzewna uważana jest za jedną z najlepszych.

Reaktywność - Niektóre metale reagują z określonymi produktami spożywczymi. Na przykład aluminium ma tendencję do reagowania z pomidorami i innymi kwaśnymi potrawami. Oznacza to, że twoje jedzenie może faktycznie wchłonąć część metalu, więc uważaj przy wyborze naczyń kuchennych i upewnij się, że jesteś świadomy reaktywności każdego produktu.

Konserwacja - jeśli nie chcesz, aby naczynia były czyszczone co wieczór tylko po to, by wyglądały dobrze, musisz wziąć pod uwagę nakłady konserwacyjne wymagane do utrzymania ich w doskonałym stanie. Naczynia miedziane i żeliwne zazwyczaj wymagają sporo pracy, aby zachować nieskazitelny wygląd, podczas gdy stal nierdzewna jest zwykle trochę łatwiejsza w utrzymaniu.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna jest w rzeczywistości stopem metali, w tym stali, węgla i chromu. Powodem, dla którego stal nazywana jest „nierdzewną”, jest jej odporność na korozję. Stal nierdzewna jest doskonałym wyborem do naczyń kuchennych. Jednak ze względu na jej niezdolność do dobrego przewodzenia ciepła ważne jest, aby wybrać naczynia ze stali nierdzewnej z rdzeniem aluminiowym lub miedzianym.

Żeliwne naczynia kuchenne

Żeliwo to materiał, który był używany do tworzenia naczyń kuchennych od setek lat. Jest niezwykle trwały i nierzadko można znaleźć żeliwne naczynia, które były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Stosunkowo niedrogie i wyjątkowo trwałe

Aluminium

Jest wykorzystywane w około 50% wszystkich produkowanych obecnie naczyń kuchennych ze względu na doskonałe przewodzenie ciepła. Aluminium to miękki metal, który łatwo zarysowuje i się wgniata. Może również reagować z niektórymi produktami spożywczymi, dlatego zazwyczaj jest umieszczany pomiędzy innymi metalami. Często można znaleźć naczynia ze stali nierdzewnej z warstwą aluminium, które oferują zalety obu materiałów.